tisdag 31 maj 2011

Jeremy Lee Given - Old Flames

Från Knoxville, Tennessee kommer denna cowboy som ur ett orakat perspektiv bjuder på släpiga sydstatsvisor från vägkanten.

Lüger - Lüger

När vi ändå lyssnar in oss på den snö som föll i fjol, vill vi passa på att slå ett slag för ett stycke spansk krautrock. Suggestivt, mässande rock från en rymdstation där Hawkwind utgör moderskeppet.

Green Gerry - Odd Tymes

Handrullad freakgospel från en vattentunna längst in i tunneln. Gerry Green, som han egentligen heter, är aktuell med en nyförlöst EP, men det var här på ett långsamt tåg av jagande och klagande toner som den hypnotiska resan började.

Sports - Sports

Melodramatisk danspop från Seattle som doftar nyutslagen New Order. Med höfterna rullandes i den melankoliska delen av 80-talet lyckas man med konststycket att låta allt annat än daterade.

måndag 30 maj 2011

Monster Rally - Coral

Allt som är fast förflyktigas. Det som idag är världens flottaste sandslott är imorgon ett bortspolat minne. Och det är möjligt att denna förföriska laptop-loopade exotica från Ohio, kommer att kännas som en urtvättad hawaiiskjorta vad det lider. Men för stunden är en färgglad romdrink ackompanjerat av vågskvalpet från Les Baxter och Martin Dennys flotte allt man behöver.

fredag 27 maj 2011

Bakers at Dawn - This tape

Även Bakers at Dawn hamnade högt på årsbästalistan ifjol och är nu tillbaka med ytterligare en skör skapelse, fylld av tassande, viskande och vindpinad folktronica från ett övergivet skjul vid den skånska landsvägen.

Land of Blood and Sunshine - Phlegm Realm

En av fjolårets främsta album, alla kategorier, var Land of Blood and Sunshines underbara Into the mystery. Nu är man tillbaka med en lite kortare historia, bestående av jagande, klagande, plankig och punkig psykfolkstomp. Och får du endast plats med en låt i sommarens ryggsäck rekommenderas en närmare titt på andraspåret Bring me thunder.

torsdag 26 maj 2011

Norwegian Arms - Trimmings of Hides

Minimalistisk mandolinpunk av folkstompiga freakfolkare från Philadelphia. Ett knappt tio minuter långt skillingtryck som med sin charm limmar sig fast.

EuropeanSon - EuropeanSon Pt.1

Skräpig och lågproducerad garagepunk från ett ostädat pojkrum där trasiga strängar simmar omkring bland skitiga undertröjor och gamla pizzakartonger.

Big Block 454 - Bells and Proclamations

Excentriker som fyller bilen med kemikalier och åker ut på den engelska landsbyggden för att lägga upp Gong och Can på dissektionsbordet. Ut ur dimmorna kommer musik som med avstamp i en progressiv, utpräglad europeisk mylla låter mer manchesterkostym och jazzskägg än kaftan och helskägg.

onsdag 25 maj 2011

The Paparazzi - Rococo

Yrkesmusikern Erik Paparazzi har under det senaste decenniet jobbat mycket med Cat Power, men mellan tagningarna har han tagit på sig manteln och förvandlats till The Paparazzi. Albumet Rococo var i stora drag färdigt redan 2004 men har sedan dess knådats om några gånger och tappades inte upp förrän 2010. Och för någon månad sedan hittade fyndet fram till Free Music Archive.

Powerpop med ett slappt tillslag eller som om Julian Lynch tagit sig ovanför vattenytan och ramlat över några Big Star-plattor.

Rebar and Plums - Simple Glass Brackets for the Dark Dark Heat

När jag skrev om Rebar and Plums debutalbum nämnde jag Nesey Gallons, på grund av dess avskalade skevhet, som en referens. På den här mini-uppföljaren är mannen från San Diego om möjligt ännu naknare i sitt uttryck. Enbart sista låten har en riktig titel och i sin hudlöshet påminner han om en Jordaan Mason, fast utan The Horse Museeum.

Jason the Swamp - Things

I väntan på Jasons nya album som föväntas landa i juni, återupptäcker vi debuten, där allt började 2007. En stilla bris som dansar lätt som en fjäril över kullerstenarna på väg upp mot den gamla stugan på höjden. Bandcamp är en av flera naturnära platser där denna jabbande freakfolkare från Baltimore går att finna.

måndag 23 maj 2011

Liquid Skulls - Dead in Yr Eyes

Meditativa drönmattor i det lilla formatet, som långsamt tuggar och sköljer. Till de astrala delarna av Memphis har Bandcamp anlänt denna gång.

Elephant - Home-Bodies

Bandcamp goes Down Under. Från en gård långt bortom motorvägen hittar vi denna hemtrampade skapelse, som med fönstret på vid gavel väver melodislingor av vad huset har att erbjuda.

Coma Cinema - Blue Suicide

Matt Cothran från South Carolina kallar sig Coma Cinema när han bjuder på skör pop i regnbågens alla färger. Blue Suicide finns liksom hans två tidigare album i allmän ego och är absolut värd en djupare vänskap.

Juniper Baby - Out of the Woods

Akustiskt och jordnära, men utan att för den skull bli förutsägbart. Den röda grundtråden blandar gärna upp visan med skeva infall från ljudbildens kyrkogård. Bandcamp har denna gång riktat sökljusen mot myllan i den amerikanska mellanvästern.

söndag 22 maj 2011

Sea Oleena - Sleeplessness

Ljuv och viskande drömpop som smeker medhårs och följer vågorna in i den lätt psykedeliska tapeten, där tillståndet blir alltmer tyngdlöst. Charlotte Loseth, som hon egentligen heter, kommer från Kanada och hittas bland molnen på Bandcamp.

fredag 20 maj 2011

New Animal

Surfstämd kakafonipop i samma anda som Animal Collective. Men där kusinerna från Brooklyn är mer storstadshippa är New Animal från Atlanta lite mer ostruket vemodiga. Går att finna bland strandområdena på Bandcamp.

Girls of the New South

Chaicagobaserade psykfolkare som namnet till trots inte är ett renodlad tjejband. Bandcamp erbjuder denna gång ett trögflytande drönlandskap som frustar och fräser men aldrig har mer än en armlängds avstånd till försoningen.

Fandango

Trettonhövdad orkester som via Buenos Aires mest nedslitna bakgator drar sin tango genom några kryddmått Tom Waits och några slevar Manu Chao. Lägg till detta lite Balkanblås och lagra det hela på Bandcamp så är den globala anrättningen komplett.

Romeo and Juliet - Mouth of May

Psykedelisk och gothisk folkrock från Pittsburgh-duo som på Bandcamp doppat näsan i sent 60-tal. Som om Lee och Nancy slagit följe med Roky Erickson.

torsdag 19 maj 2011

Messy Sparkles - Feeling Good Forever

En tropadelisk enmanskarneval från Arkansas, som i grälla färger och ett leende på läpparna dansar runt i ett par espadriller på Bandcamp.

Boring Girls vs. best supporting actress

För den som vill vädra ut och bli av med lite gammalt mög rekommenderas ett fullskaligt korsdrag på Bandcamp.

I den ena ringhörnan, frustande garagepunk från Cambridge som fullständigt blåser bort allt i sin väg.



Och i den andra ringhörnan, galopperande, rostig och ostämd lågbudgetpunk från Portland.

onsdag 18 maj 2011

Little Bones - Summit of Happiness

En annan bedrägligt fridfull bekantskap på Bandcamp är Little Bones. Jagande, stompig och psykedelisk bluegrass framförda av fyra körande kvinnor, ackompanjerat av det som finns till hands i timmerstugan.

Sorne - House of Stone

En ekologisk freakfolk-opera i tretton delar. Bandcamp är återigen tändstickan som får lägerelden att brinna.

måndag 16 maj 2011

Deek Hoi - The Golden Country

Släpig och drömsk indiefolk från Knoxville, Tennessee, som med häst och vagn lyckas ta sig över bergen. 2007 såg detta fullblod dagens ljus för första gången och den finns idag på en dammig hylla långt bak i den långa svansen på Bandcamp.

Bad Braids - Arrow and Orb

Tassande psykfolk från Brooklyn, via Bandcamp, som barfota snirklar sig fram på främmande stigar.

Sewing Machines - February

Kosmisk laptopcountry från mutli-instrumentalisten Max Horwich som från sin kokvrå maler ner Den sista färden i psykedeliska loopar. Eklektisk och spirituell skapelse från Bandcamps hyllor.

Chains of Love

Förförisk garagesoul i det lilla formatet för den som vill ha ett soundtrack till mopedknastret i sommar. Ställföreträdande mack är även denna gång Bandcamp.

lördag 14 maj 2011

Diva- The Glitter End

En expressionistisk flipperuppvisning av Pocahaunted-medlemmen Diva Dompe. Den blommiga science fiction-trippen med uppskjutningsramp i Los Angeles bokas på Bandcamp.

fredag 13 maj 2011

Laughing Eye Weeping Eye - Where Snakes & Seers Go

Jagande och hotfull körsång från rorsmän i Chicago. Termen freakfolk missbrukas ofta, men här sitter den som ekot av en prärievarg.

Moonwood - River Ghosts

En psykedelisk jamsession av kanadensisk drönmästare som bjuder på monotont och suggestivt sågande över karga och spöklika vidder.

The Freakniks - Happy Candle Movement

Flanellskjortor från Florida som spelar sprucken, hemkörd lågbudgetpsykedelia utan filter. Pröva på ett gratisex från Bandcamp.

Great Tap Root - Living Language

Vilda, tandlösa och yvigt skäggiga tonsättningar av Paul Celan och William Blake, av freakfolkare från Baltimore. Skogstokigt men berusande och Bandcamp är institutionen.

torsdag 12 maj 2011

Birdlips - One Tongue

Drömsk och rökig psykfolk med havsutsikt. Finns att få på strandhotellet på Bandcamp.

Erica Buettner - True Love and Water

Dramatiska och svävande visor i samma anda som Marissa Nadler, Linda Perhacs eller Sibylle Baier.

Wes Cunningham - When We Were Young

Väl inne på Bandcamp rekommenderas även ett öra åt denna egentillverkade americana från Texas.

Hills Have Riffs - Crysalid

Sällan har ett artistnamn tjänat som en bättre varudeklaration än här. Som om John Fruiscante och Julian Cope gått vilse långbortiskogen och kommit över riktigt dåligt LSD. Finns att ladda ner bortom bergen på Bandcamp.

Monk Turner - Emergency songs

Domedagen som 'easy listening', från Los Angeles via Free Music Archive. Ett konceptalbum om en jordbävning, inbäddat i ett bitterljuvt vågskvalp.

onsdag 11 maj 2011

Motorama - Alps

När vi ändå är inne på den snö som föll i fjol på Free Music Archive, är ett par ryska killar som grottar ner sig i det tidiga 80-talet svåra att ignorera. Smått briljant pop med Joy Division och Orange Juice i ringhörnan.

Low - Fye : You Keep Them

En ensam man med en gitarr, som med ankaret hos Syd Barrett och tårna i det höga gräset, viskar fram små berättelser där inget ljud filtreras bort. Ännu en dold skatt i mellanväggarna på Free Music Archive.

tisdag 10 maj 2011

Teepee - Morals

På Bandcamp sprang vi också in i denna enmannashow från Miami, som bjuder på syntpunkig freak folk. Som ett Suicide i rymdduell med Hawkwind.

Eat Your Birthday Cake - Enemies

När vi ändå är inne på Bandcamp, kan jag inte låta bli att rekommendera ett möte med två indiepoppare från Philadelphia.

Vows - Winter's Grave

Hemlagad, lite lätt psykedelisk drömpop från New Jersey. Som ett Beach House på en oklippt gräsmatta. Bara att ta sig in på Bandcamp och hämta.

Spirit Spine - Glossolalia

En strandsatt predikant, ackopanjerad av en tvivlande kör, på vandring genom öknen. En högmässa i drönkostym.

fredag 6 maj 2011

DoT - Mizz Teviak

En dammig kortroman, från en trasig gunga i det övergivna sommarstugeområdet. Från Kanada, via Bandcamp, kommer denna unga trubadur som bjuder på skeva visor från dikesrenen.

Zachary Cale - Noise of Welcome

Fulländad americana som med Bob Dylan och The Band i ryggsäcken självsäkert spinner sin egen väv, utan hänsyn till den rådande konjunkturen. Bandcamp är även denna gång hotellet bortom ändhållplatsen.

torsdag 5 maj 2011

Holy Coast

Ytterligare en hemkokad, lite skev och rostig pärla som är kort men intensiv. Free Music Archive är hemmahamnen denna gång.

Andrea Caccese

Och så en värmande hälsning i det lilla formatet. Från en italiensk singer-songwriter på drift, som placerat sin ryggsäck i Västerås.

söndag 1 maj 2011

Godnatt Spotify

Sedan november 2009 har jag publicerat en spotifylista i veckan, med syfte att ge tips om populärmusik, lite vid sidan om den utstakade huvudfåran. Nu går dock Spotify ut med att man från och med den 1 maj! väljer att sätta fotboja på gratisversionen av sin tjänst. Förmodligen gör man det för att blidka den stalinistiska upphovsrättsindustrin i USA och personligen är jag ganska säker på att man i och med detta gräver sin egen grav. Spotify väljer självmant att slänga blandbandskulturens ledartröja i soptunnan och går därmed från att vara DET självklara blandbandet i det sociala medielandskapet, till att bli en tjänst av många i hanteringen av streamad musik på nätet.

Med anledning av detta väljer jag därför att sluta med den veckovist återkommande publiceringen av spotifylistor på Skogsgospel.